
L’Associació Leader de Ponent inicia un procés participatiu que inclou una enquesta online, tallers participatius de reflexió oberts al públic i entrevistes a referents dels sectors estratègics
L’Associació Leader de Ponent, el Grup d’Acció Local (GAL) encarregat de desplegar i executar els fons Leader de la Unió Europea a les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, Les Garrigues i el sud del Segrià, obre aquest mes d’agost un procés participatiu per recollir les inquietuds de la ciutadania sobre les futures línies d’actuació a treballar en aquest territori.
Dels resultats de la voluntat de la ciutadania se n’elaborarà una síntesi per convertir-la en l’Estratègia de Desenvolupament Local (EDL) de l’entitat, el document estratègic que definirà els objectius, les línies de treball i el pla d’acció per al territori pels propers anys (2023-2027).
Les tres fases del procés participatiu per recollir les necessitats que identifica la ciutadania al territori són:
- Enquesta online: L’enquesta vol extreure una visió personal sobre la tasca realitzada aquests darrers anys i recopilar aportacions per tenir-les presents en les línies de treball de l’entitat. El formulari, que es podrà respondre fins el 30 de setembre, es pot omplir a través del web (leaderponent.cat) o bé directament en aquest enllaç.
- Quatre tallers participatius per opinar i debatre conjuntament les línies de treball a seguir per l’entitat de cara als propers anys 2023-2027. Els tallers estaran dinamitzats per Raiels i se’n realitzarà un a cada comarca de l’àmbit territorial de l’Associació al llarg del setembre de 2022:
- 15 de setembre de 12 a 14 hores al Castell de l’Albi.
- 20 de setembre de 18 a 20 hores al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses.
- 22 de setembre de 12 a 14 hores a Fòrum Maria Mercè Marçal d’Ivars d’Urgell.
- 29 de setembre de 18 a 20 hores al Local Cultural de Maldà.
Per assistir-hi, cal inscriure’s prèviament a través del següent enllaç: https://bit.ly/TallersParticipatius_EDL
Entrevistes a agents locals del territori per aprofundir en els objectius específics i àmbits de treball a tenir presents.
L’Associació Leader Ponent convida la ciutadania a ser activa en la definició del futur del seu territori: “Sigui quina sigui la vostra forma de participació, digueu-hi la vostra. En aquesta fase és extremadament important reivindicar i fer aflorar les necessitats reals del territori i aquesta és una bona oportunitat”, diu la gerent de l’associació, Teresa Fuentes.
Tanmateix, en el procés de redacció de l’estratègia del GAL es tindran en compte els diferents plans, programes i estratègies de planificació territorial i/o sectorial existents en l’àmbit d’actuació garantint d’aquesta manera la integració i optimització d’accions per a l’assoliment dels objectius previstos per als propers anys.
Convé ressaltar que un dels documents que s’agafarà com a referència és l’Agenda Rural de Catalunya, que juntament amb l’Atles de Món Rural, identifiquen les necessitats i reptes del territori rural per garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament. En aquest sentit, es realitzarà una sessió explicativa virtual el 8 de setembre per informar a la ciutadania de l’àmbit territorial de l’Associació Leader de Ponent sobre aquestes dues eines de referència per al conjunt del país.