L'Associació
L’Associació Leader de Ponent és una entitat sense ànim de lucre constituïda l’any 2015 que té l’objectiu de promoure i recolzar
activitats que garanteixin el desenvolupament econòmic sostenible al món rural.
Som un dels 11 Grups d’Acció Local (GAL) de Catalunya seleccionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), actualment Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Els nostres eixos d’actuació són:
- Gestionar una línia d’ajuts per a la creació, ampliació o millora d’empreses al món rural.
- Desenvolupar projectes que responen a les necessitats del nostre territori i coordinar i participar en altres projectes de cooperació amb altres Grups d’Acció Local.
- Organitzar jornades tècniques de formació.
- Crear espais de debat en diferents àmbits que incideixen al territori.
Comptem amb el cofinançament del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
Formen part de l’Associació les entitats següents:
Territori d'actuació
El territori objecte d’actuació de l’Associació Leader de Ponent engloba les comarques de les Garrigues, el Pla d’Urgell, el Segrià sud i l’Urgell.
Durant el passat període 2007-2013, el Consorci Leader Urgell-Pla d’Urgell i el Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori han estat les entitats encarregades de desenvolupar la seva activitat en l’àmbit territorial que ara avarca l’Associació Leader de Ponent. En concret, per aquest nou període que ara comença, s’ha ampliat el territori d’actuació incorporant alguns municipis de la zona del Segrià sud, assolint un àmbit territorial compost per un total de 74 municipis.
Té una superfície total de 2.233,6 km2, que representa el 6,94% de Catalunya, i una població de 103.581 habitants, que representen el 1,37% de la població de Catalunya.
Els municipis que avarca són els següents:
Garrigues: L’Albagés, L’Albi, Arbeca, Bellaguarda, Les Borges Blanques, Bovera, Castelldans, Cervià de les Garrigues, El Cogul, L’Espluga Calba,La Floresta, Fulleda, La Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Juneda, Els Omellons, La Pobla de Cérvoles, Puiggròs, El Soleràs, Tarrés, Els Torms, El Vilosell, Vinaixa.
Pla d’Urgell: Barbens, Bell-lloc d’Urgell, Bellvís, Castellnou de Seana, Fondarella, Golmés, Ivars d’Urgell, Miralcamp, Mollerussa, Linyola, El Poal, El Palau d’Anglesola, Sidamon, Torregrossa, Vila-sana, Vilanova de Bellpuig.
Segrià: Aitona, els Alamús, Alcanó, Alfés, Almatret, Aspa, la Granja d’Escarp, Llardecans, Maials, Massalcoreig, Sarroca de Lleida, Seròs, Sunyer, Torrebesses.
Urgell: Agramunt, Anglesola, Belianes, Bellpuig, Castellserà, Ciutadilla, Guimerà, La Fuliola, Maldà, Nalec, Els Omells de na Gaia, Ossó de Sió, Preixana, Puigverd d’Agramunt, Rocallaura, Sant Martí de Maldà, Seana, El Talladell, Tàrrega, Tornabous, Vallbona de les Monges, Verdú, Vilagrassa.
Estratègia 2014-2020
L’Estratègia de Desenvolupament Local de l’Associació Leader Ponent (2014-2020) té per objectiu plantejar els reptes de desenvolupament rural del nostre territori. Per a elaborar l’estratègia es va desenvolupar un procés participatiu i es va fer una diagnosi del territori.
Vam redactar l’Estratègia de Desenvolupament Local 2014-2020 l’any 2015. Des de llavors, el constant treball en xarxa impulsat des de la mateixa associació amb els agents del territori i la participació en projectes amb altres entitats de naturalesa similar, han contribuït a identificar noves necessitats i oportunitats que cal abordar, i fins i tot a desenvolupar projectes per tal d’avançar en cadascun d’ells.
Aquestes noves necessitats han estat, per una banda, la necessitat de fomentar l’ecoturisme per a diversificar i potenciar l’economia al territori i, per l’altra, en impulsar la transició energètica en el sí del territori.
Es tracta doncs, de dos importants àmbits de treball que, malgrat donar resposta a l’objectiu principal d’una estratègia de desenvolupament local, no queden recollits en el document del 2015.
És per aquest motiu que s’ha cregut oportú realitzar aquesta actualització de l’Estratègia l’any 2019, adequant-la tot revisant-ne els objectius prèviament definits així com també les accions. D’aquesta manera, aquesta nova estratègia respon a la realitat actual i defineix una estratègia totalment vàlida per al temps que resta del període; com també posa les bases per a l’estratègia per al proper període.
L’objectiu de l’Estratègia és generar activitat econòmica al territori a partir de la promoció i la comercialització del producte agroalimentari local, del foment de l’ecoturisme i de les oportunitats vinculades a la transició energètica, sota el paradigma d’una gestió sostenible i sensible al canvi climàtic; així com de l’establiment de sinergies intersectorials en el sí del territori.
En concret, aquesta estratègia s’estructura entorn a 3 línies estratègiques amb els seus objectius específics:
- Generació d’activitat econòmica, millora de la competitivitat de sectors estratègics i foment de l’emprenedoria.
- Governança basada en el treball en xarxa i la cooperació públic-privada.
- Sensibilització, foment de bones pràctiques i acompanyament entorn la transició ecològica i energètica.
Per tal d’assolir un dels objectius de l’estratègia hi ha l’aposta de continuar coordinant el projecte GUSTUM, que és un projecte de cooperació interterritorial que té com objectiu crear activitat econòmica al territori a partir de la promoció del producte local de qualitat tot creant sinergies amb altres sectors del territori com el turisme, la restauració i el petit comerç.
A l’hora de col·laborar amb altres projectes interterritorials liderats per altres GAL, es tindrà en compte prioritzar temàtiques com ara:
- El manteniment dels joves al territori, afavorint especialment el retorn dels joves que s’han format fora del territori.
- El suport al creixement empresarial a projectes d’empresaris i emprenedors.
- La millora de la gestió energètica, la gestió de biomassa i gestió forestal i altres accions encaminades a la mitigació del canvi climàtic.
- Emprenedoria mitjançant l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en l’entorn rural.
- Promoció del turisme esportiu i la seva sinèrgia amb els serveis locals, patrimoni històric, gastronòmic i natural del territori.
Prémer AQUÍ per consultar tot el contingut de l’Estratègia 2014-2020.