Presentació de l'exposició itinerant d'Espais Naturals de Ponent i les activitats per al 2017

4 d'abril del 2017 - L'Associació Leader de Ponent va organitzar, el passat dia 4 d'abril a les 12 h a Cal Sinén -a l'Estany d'Ivars i Vila-Sana-, l’acte de presentació de les novetats i accions immediates per ampliar l'abast del projecte Espais Naturals de Ponent.
 

Nascut la tardor de 2016, Espais Naturals de Ponent té per objectiu donar valor als espais naturals del territori i contribuir al desenvolupament econòmic i social del seu entorn. En pocs mesos el projecte ha consolidat la seva posada en marxa i inicia ara un procés d'expansió.
 

L'acte va comptar amb uns 70 assistents i va marcar el tret de sortida de l'exposició itinerant Espais Naturals de Ponent i de l'agenda d'activitats que durà la riquesa dels espais naturals a tot el territori. Durant l'acte també es van donar a conèixer les novetats i incorporacions al projecte.
 

Per cloure l'acte, Gustum va organitzar una mostra gastronòmica amb productes artesans locals a càrrec dels següents productors: Cal BoschDominis de GranyenaFormatges Camps, Forn de pa Cal Gil, Forn de pa Martorell, Cooperativa d'AspaMos de TrosXarcuteria Vallverdú AloyTorrons FèlixForn Pa de RonyóL'OliveraMas de NoguésTomàs Cusiné i Celler Matallonga.


Per consultar les activitats i el lloc on s'ubica l'exposició itinerant consultar el web d'Espais Naturals de Ponent.
 

 
 

Tancat el termini per sol·licitar els ajuts Leader

 

19 de gener de 2017- El termini per sol·licitar els ajuts Leader corresponents a l'any 2016 s'ha acabat. Aquests ajuts estan destinats a la creació, ampliació i millora d'empreses situades a l'àmbit rural. 

 

2a convocatòria ajuts Leader

22 de novembre de 2016- Avui s'ha publicat al DOGC la convocatòria d'ajuts Leader corresponents a l'any 2016, destinats a l’aplicació del desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 (operació 19.02.01).

La dotació assignada per l’Associació Leader de Ponent és de 763.660,34 €, els quals es repartiran en ajudes a fons perdut entre el 20% i el 40%.

El termini per presentar sol·licituds s'inicia el 23/11/2016 i finalitza el 16/01/2017.

Als enllaços següents trobareu tota la informació:

CONVOCATÒRIA

BASES

SOL·LICITUD

 

Us informem que els horaris d'atenció al públic són els següents (sol·licitar cita prèvia):

 

Mollerussa 

Telèfon: 973711313 

Correu electrònic:  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Horari d'atenció: de 9.00 a 14.00 hores (dimecres i dijous)

 

Les Borges Blanques

Telèfon: 973142658

Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Horari d'atenció: de 9.00 a 14.00 hores (dilluns, dimarts i dijous)

 

Tàrrega

Telèfon: 973500707

Correu electrònic:  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Horari d'atenció: de 9.00 a 14.00 hores (dilluns i dimarts)

 

Aspa

Telèfon: 973122113

Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Horari d'atenció: de 9.00 a 14.00 hores (només dimecres)

 

 

 

Jornades informatives segona convocatòria ajuts Leader

25 d'octubre de 2016 - L'Associació Leader de Ponent ha organitzat unes jornades informatives sobre la propera convocatòria d'ajuts Leader que, previsiblement, es publicarà a mitjans o finals de novembre. L'objecte de la jornada és repassar els principals aspectes a tenir en compte per poder  acollir-se a la línia d'ajuts. 

 

 

 

Presentació de la campanya 'Aquí, vins catalans'

Barberà de la Conca, 18 d'octubre - La campanya “Aquí, vins catalans” es va presentar al Celler de Viveristes de la Conca de Barberà. La iniciativa, liderada per l'Associació Leader Ponent i en la que participen tots els Grups d'Acció Local de Catalunya, fomenta la comercialització i el consum de vins de les denominacions d'origen catalanes a la restauració. Es tracta d'una iniciativa, sorgida en el marc del projecte Gustum, que treballa per incentivar el desenvolupament rural a partir de la promoció dels productes agroalimentaris locals artesans.

L'acció s'adreça tan als restauradors com als clients finals, creant una marca-paraigua que serveix d'element promocional al consum del vi de les DO catalanes i, alhora, atorga més valor afegit a l'oferta de cada establiment de restauració. En aquesta direcció, la campanya ha creat un distintiu i un eslògan, per tal que figuri a les portes i a les cartes dels establiments de restauració que s'adhereixin. Els restaurants que s'hi vulguin adherir han d'estar ubicats en el territori Leader i acreditar que les seves cartes ofereixen un mínim del 60% de vins de les DO catalanes. Els restauradors interessats s'han d'adreçar al Grup d'Acció Local que correspongui al seu territori per tal d'acreditar-se.

 

L'acte de presentació va estar presidit per la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, que destacava: “El sector vitivinícola s'està convertint en un producte-tractor per a les estratègies de desenvolupament. És un gestor sostenible del medi ambient i suma producte, turisme i gastronomia". Serret va afegir que "les estratègies de desenvolupament rural com aquesta campanya ajuden a diversificar i posar en valor els recursos del territori, fomentant la innovació per generar oportunitats i impulsar el relleu generacional".


La gerent de l'Associació Leader Ponent, Teresa Fuentes, assegurava: “Cada cop, els vins catalans es troben a més restaurants, però és necessari encara incrementar-ne la presència i el consum. Els restaurants són els grans ambaixadors del territori i del producte, i amb aquesta campanya volem incentivar el consum de vi català, amb una mirada especial en els cellers més petits”.


A l'acabar l'acte, els cellers Vidbertus, Gatzara i Molí dels Capellans, que elaboren vi al Celler de Viveristes van oferir un tast de vins als assistents.
Presentació del projecte Espais Naturals de Ponent

El Cogul, 6 d’octubre de 2016 – L’Associació Leader de Ponent ha presentat Espais Naturals de Ponent, un projecte per donar a conèixer, potenciar el valor afegit i evolucionar els espais naturals protegits de les comarques de Les Garrigues, L’Urgell, el Pla d’Urgell i el Segrià Sud. Es tracta d’un projecte de territori que ha de conscienciar del valor afegit d’aquests espais i potenciar el desenvolupament social, cultural i econòmic del seu entorn.


En el desenvolupament del projecte hi ha participat, a més, agents vinculats al territori i als espais naturals: ajuntaments de la zona integrada en el projecte, el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, l’Associació Aladrell, i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
El projecte inclou 10 espais naturals de les comarques de Ponent que malgrat la seva riquesa natural – gran varietat de flora, diversitat d’espècies animals i d’ocells i excepcionalitat dels seus paisatges- no compten amb una percepció pública adequada a aquest valor: Aiguabarreig Segre- Cinca, Secans de Mas de Melons-Alfés, Secans del Segrià i Utxesa, Serra de Bellmunt – Almenara, Secans de Belianes – Preixana, Estany Ivars i Vila-Sana, Els Plans de Sió, Els Bessons, Vall de Vinaixa, Muntanyes de Prades – Serra de la Llena.
El projecte neix per revertir aquesta mancança amb la creació de la marca comuna Espais Naturals de Ponent, que agrupa els espais, en recopila la informació i la presenta al públic de forma organitzada. Al nou web www.espaisnaturalsdeponent.cat i a les xarxes socials el visitant trobarà tota la informació necessària per organitzar una estada que li permetrà descobrir paisatges humits i de secà, gran varietat d’ocells i d’espècies animals i formacions de flora úniques. El web també inclou vídeos i visites virtuals inèdites.
 
El projecte es va presentar el matí del dia 6 d'octubre al Centre d'Interpertació de les Pintures Rupestres del Cogul, en un acte que va comptar amb la participació de Núria Civit, Alcaldessa de El Cogul; Antoni Villas, President del Consell Comarcal de Les Garrigues i Vicepresident de l’Associació Leader de Ponent; Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i el diputat Enric Mir de la Diputació de Lleida.
L’acte va finalitzar amb una mostra gastronòmica organitzada per Gustum, projecte impulsat també per l’Associació Leader de Ponent i que treballa per fomentar el desenvolupament rural a partir de la promoció del producte artesà local i de la sinergia amb sectors com la restauració, el turisme o el petit comerç. Xefs de les quatre comarques representades a l’acte van oferir una degustació de plats elaborats amb producte local amb l’objectiu de mostrar la qualitat de l’oferta gastronòmica de Ponent, un actiu també fonamental del territori.
 
 
 
 
 
 

Presentació de les novetats de la Ruta de la cervesa artesana de Lleida

Lleida, 20 de setembre de 2016- L’Associació de Cervesers Artesans de Lleida, entitat que treballa per promocionar el valor afegit i el consum de la cervesa produïda de forma artesanal a Lleida, ha presentat aquest matí les novetats i incorporacions de la Ruta de la Cervesa Artesana de Lleida, un projecte de territori que s’ha de consolidar com un pols d’impuls turístic i socioeconòmic i dinamitzar l’oferta gastronòmica, cultural i d’oci de la província. La Ruta compta amb el suport i acompanyament de Gustum, projecte coordinat per l’Associació Leader de Ponent amb el finançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

La Ruta de la Cervesa Artesana de Lleida va néixer el 2015 com a la primera ruta d’aquest tipus a Catalunya, i en només un any ha incorporat tres microcerveseries, consolidant-se amb set marques molt arrelades al territori. A les quatre que van iniciar el projecte, Cerveseria Matoll, Cerveseria Casa Dalmases, Cerveses Ponent i La Vella Caravana s’hi han afegit Ctretze Pirineus, Cervesa Perot i Cervesa Lo Vilot. Aquestes incorporacions reforcen la cobertura de la Ruta, que amplia el seu abast a un total de cinc comarques: La Noguera, La Segarra, L’Urgell, el Pallars Jussà i el Segrià. 


La Ruta de la Cervesa Artesana de Lleida proposa descobrir la província a partir de la visita a les set microcerveseries adherides. Els obradors obren les portes i mostren el procés d’elaboració, tipologies de cervesa que elaboren i particularitats de la seva proposta. Concebuda com una proposta de territori, la Ruta apropa al visitant a l’oferta cultural, gastronòmica, d’oci i de lleure al voltant de cada obrador, ja que durant la visita els cervesers recomanen activitats de proximitat al visitant, que també es poden trobar a la web de l’Associació de Cervesers Artesans de Lleida www.cerveserslleida.com. La Ruta es referma així com una plataforma aglutinadora de propostes i una eina d’atracció de turisme i de dinamització econòmica i social de la província. 

 

 
 

Comitè de seguiment del PDR a Ponent

Anualment es realitzen jornades en les que assisteix la representant de la Comissió Europea i l’equip de la Subdirecció de Planificació Rural del Departament d’Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació per tal de seguir l’evolució del PDR.
 

Aquest any la trobada s’ha realitzat a Ponent els dies 21 i 22 de juny.  Amb una primera jornada de treball s’ha avaluat el tancament del PDR 2007-2014 i el seguiment del PDR 2014-2020. Durant la segona jornada s’han realitzat visites a empreses del territori que han rebut ajut de la línia de contracte global d’explotacions i del Leader.
 

Com a projectes Leader es va visitar el Restaurant el Castell (La Floresta, Garrigues), la Cerveseria Matoll (Belianes, Urgell) i la Cooperativa l’Olivera (Vallbona de les Monges, Urgell).
 

L’Associació Leader de Ponent valora molt positivament aquesta visita ja que és la manera de poder transmetre l’impacte d’aquests projectes en el desenvolupament rural del territori.